2005: “Viețașii de pe Rahova”

Interviuri cu condamnații pe viață din Penitenciarul Rahova. Cartea inspiră și azi emisiuni TV și controverse. Nominalizare la Premiile Uniunii Scriitorilor. Editura Polirom (2005).


 

ARGUMENT: "Voiam un subiect care să-mi îmbrace stările, să mă zguduie complet"

 

"Eu nu aveam nici o chemare să intru în pușcărie pentru a scrie această carte. Însa mi s-a pus pata să dau o lovitură. Voiam un subiect care să-mi îmbrace stările, să mă zguduie complet, care să mă îngroape în real pînă la dispariție. Vrăjitoarele? Expirat. Hoții? Nu. Pușcăriașii. Care? Am supralicitat. Ce-ar fi să fac cu ultimele scursori, criminalii? Am găsit povești care îmi plăceau. Cum furaseră, cum iubiseră, cum tîlhăriseră, cum mă păcăleau. [...]

 

2005 - Eugen Istodor - Vietasii de pe Rahova (Polirom)Sînt criminali. Nu sînt oameni. Au un omor fioros la activ sau de la două în sus. Dar au patru membre, cap, trup, păr, creier, sînge, sex şi îşi folosesc aceste organe ca şi noi. [...] Bănuim că dacă au ucis stau ţepeni în cuştile lor ani lungi. Ori ei mişcă. Se aerisesc, se plimbă, joacă fotbal, şeptică, pocker, pun lumea la cale. Merg la Club, la spectacole sau la făcut artă. Merg la Regina Mamă, comandantul închisorii, Carmen Mihail, să se plângă. Merg în camera comandanţilor lor, Mihaela Bonaţiu şi Mihai Cosmescu, să-şi ceară drepturile: norma de ţigări, norma de plicuri, norma de pixuri, norma de discuţii cu cineva ce iese afară zilnic. Merg în bisericuţă, la spovedanie cu popa. Merg la doctor. Ajung la vorbitor, unde vin sectele, mai rar rudele. Stau pe geamuri atîrnaţi pentru a tranzacţiona cafea, ţigări, pleisteişănuri, izmene, cd-uri, felicitări pentru o iubită, pentru a se ţine în formă. Chiar îşi schimbă puşcăria, dacă li se aprobă. Chiar se uită la televizor şi ne văd pe noi".


 

Despre carte:

 

Comments are off this post