Viziune asupra faptelor intelectualilor români din vremea lui Carol al II-lea până în gaura neagră a comunismului. Documentat, necruțător, ironic este Lucian Boia. Penibil, entuziast, în eroare e intelectualul interbelico-comunist - cu prea puține excepții.

["Capcanele istoriei. Elita intelectuală românească între 1930 și 1950" (2011), de Lucian Boia. Versiunea tipărită o găsiți aici, iar pe cea electronică aici. La ambele aveți discount de 20% dacă folosiți codul de cupon LISTAISTODOR.]

Veți citi în "Capcanele istoriei" despre Cioran, Eliade, Ionesco, Țuțea și avânturile lor de junețe, pe viață și pe moarte. Despre profesorii și academicienii neamului, despre Arghezi, Călinescu și Sadoveanu schimbându-și culoarea după cine avea puterea politică, despre Mihail Sebastian și Camil Petrescu - prieteni parcă; într-o dușmănie nesărată, iată.

Câte idei, atâtea orgolii într-o epocă considerată în mentalul colectiv epoca de aur culturală!

Intelectualul - câtă comedie, atâta tragedie! Generația tânără vrând s-o răstoarne pe cea veche! Cea veche urlând de spaima extincției fizice. Cartea se citește dintr-o răsuflare.

Boia, triumfător în fiece pagină, este modest: „Acum noi suntem viteji, ce să spun, dar nu știm niciodată cum am fi reacționat în acele momente”.

UN CUVÂNT DE ECHILIBRU

N-o luați razna. Nu doar intelectualii români sunt proști - pardon, oportuniști. Francezii intră și ei în seducția lor comunistă în anii '50. Deci, să nu fim chiar dihănii. Ce arată cartea lui Boia, însă, este lipsa - dacă vreți - de dispută adevărată, întemeiată pe argumente, în privința opțiunilor intelectuale. Ascensiunile fulgurante și răul fără margini, individualismul hapsân.

LUCIAN BOIA: „Am zice că intelectualul, mai ales el, ar trebui să fie un om liber. Nu înseamnă că şi este. E supus, ca oricine, conjuncturilor istorice şi presiunilor ideologice. Într-un fel sau altul, cariera lui e dependentă de Putere (cu atât mai mult într-un regim autoritar şi, fără doar şi poate, într-unul totalitar). Nu puţini intelectuali au de altfel fascinaţia Puterii; se simt ei înşişi mai puternici, adăpostiţi la umbra ei. În tot cazul, intelectualul are o abilitate: aceea de a găsi de fiecare dată argumente potrivite pentru a justifica şi a se justifica. Mai ales atunci când i se pare că istoria şi-a dat verdictul. Pentru intelectual, glasul istoriei este irezistibil“.

CINE ESTE LUCIAN BOIA (n. 1944)

Amator al ascensiunilor în zone înalte. În tinerețe, a cucerit Piatra Craiului; toată viața a cucerit dezmățurile Istoriei. Fanatic al domeniului său și al scrisului. Ți-o trage de nu te vezi - când greșești, când sari calul, când îl plictisești. Tabieturi clasice: răspunde mai curând la telefonul fix, își scrie de mână cărțile și crește cockerul Missy, botezat după numele uneia dintre reginele României.

CĂRȚILE LUI BOIA

Nu au mama, nu au tată. Au apărut sub o necesitate. Secole de devianță mitologizantă, de delir naționalist. Acum este momentul să punem lucrurile la punct. Știu, uneori Boia sintetizează, merge direct la clasificare, ALTFEL, nu, nu vă cam place. Dar dacă-i citiți opera veți găsi argumentele ce vi se par rătăcite. O carte a lui Boia face parte dintr-un proiect de desfigurare a României razna! De aceea, citiți și-l recompuneți, nu-l faceți să se repete. Să bată pasul pe loc. Istoria României este plină de mlaștini. Uneori n-are timp să se repete. E om! Dacă el vă salvează de la înec, vă provoacă, ce-i mai cereți?

Cartea îi place lui Antonio Momoc, profesor universitar:

"«Capcanele istoriei» a lui Lucian Boia ne plasează în lumea românească interbelică a intelectualilor. Boia (mă) fascinează prin repunerea în discuție a opiniilor și orientărilor politice ale oamenilor de carte care s-au împărțit în anii '30 între democrați și naționaliști, între cei lucizi și cei prinși în capcana vremurilor.”

 


#ListaluiIstodor e o campanie istodor.ro, continuarea proiectului editorial “101 cărți românești de citit într-o viață” (Polirom 2012; e-book-ul aici). Pe istodor.ro veți găsi, în fiecare săptămână, aventura mea cu una dintre cele 101 cărți. Argumentul pentru campanie, aici.

Librăriile Humanitas, care sprijină proiectul, i-au dedicat o pagină specială de unde puteți cumpăra, cu reducere de 20%, titlurile incluse în listă:

- reducerea este valabilă și pentru versiunile ebook

- discountul se aplică în coșul de cumpărături (cod cupon LISTAISTODOR)