Alexandru Bălășescu: „Ca orice hoț, plagiatorul vrea legitimitate”

Despre plagiatori și emigranți cu un sociolog cu doctorat în Antropologie la Universitatea California și un Master la Universitatea Lumière, Lyon II.

Reporter: Plagiatorii stabilesc vreo "intimitate" cu obiectul furtului lor?
Alexandru Bălășescu: Ca orice hoț, e posibil să se indrăgostească de obiectul furat. Mai ales dacă le apare ca fiind autentic (in acest caz, de fapt, ne-furat). Dar nu prea am auzit de teze plagiate care să fie si publicate – deci iubite. Obiectul furtului in acest caz nu este conținutul intelectual, ci prestigiul reprezentat de diplomă. Probabil că unii dintre ei și-o inrămează și o pupă ca pe icoană atunci cînd pleacă acasă de la birou – politicieni fiind, au acest exercițiu.
Rep.: Cum vezi singurătatea lor, dubiile, etc.?
A.B.: Nu le văd. Probabil că am dezvoltat miopia în timp ce îmi scriam teza. Odată rafinată metoda copy-paste, singurul dubiu este dacă ai salvat documentul. Sau dacă ai plătit, sau va trebui să plătești bietul om care o face pentru tine. Pînă la urmă poți fura și munca de copiere, nu doar pe cea intelectuală. După aceea începe greul, că trebuie compensată comisia... Aici se instaurează singurătatea alegerii...
Rep.: Asaltul politicienilor-macularea universitară. Ce cîștigă Ponta, Oprea și alții în ochii universitarilor?
A.B.: Nu cred că îi interesează ochii universitarilor. Probabil că plagiatorii văd profunzimi de neatins sau de neînțeles prin inutilitatea lor. In celălalt sens al întrebării, ca orice hoți, plagiatorii vor legitimitate. Știi ce e interesant? Medelin a devenit un centru universitar și de artă care rivalizează Bogota. Ghici de unde vin banii, și ce mecanisme de legitimare s-au dezvoltat...
Rep.: Pentru cine contează aceste titluri fără acoperire?
A.B.: Pentru contabili. Există spor de doctorat la plata funcționarului public. Pentru amorul propriu. Si pentru proști. In sens invers, negativ, contează pentru universitarii care au un doctorat legitim în același sistem universitar.
Rep.: Migrația asta, din ce falsete politice vine?
A.B.: Cea a refugiaților? De fapt, și politicienii cu doctorate false sînt refugiați în și din viziunea platonică a filozofului rege. Minus Platon. Și în plus cu o filozofie pragmatică care l-ar uimi și pe Peirce (cel care vorbea de "adevărul generat de și impus prin putere).