Marul discordiei din Peru. Insulele Ballestas – Nasca – Lima. Cu Marcela pînă la Capătul Lumii

Postat pe Iulie 18, 2011 de Istodor

DSC00594 300x225 Marul discordiei din Peru. Insulele Ballestas – Nasca  Lima. Cu Marcela pînă la Capătul Lumii03.04.2011 – Insulele Ballestas – Nasca – Lima

 • Dimineata am plecat cu microbuzul spre debarcader, de unde ne-am imbarcat pentru vizitarea insulelor Ballestas. Calatoria cu barca a durat aproximativ doua ore, timp in care m-am bucurat de acest paradis al pasarilor. Prima incantare ne-a oferit-o „Candelabrul”. Aceasta enigma a civilizatiei are forma unui candelabru desenat pe nisip cu o lungime de 120 m si o latine de 74 m.
 • Unii specialisti il aseamana si cu niste sageti.Enigmatic este si ca intemperiile nu-l distrug, el se reface perpetuu. In ultimii ani amatorii de „safari” il strabat cu jeep-urile, dar el tot se reface. Nu se poate debarca pe Insulele Ballestas fiind declarate Parc National, dar imaginile oferite de la distanta sunt uluitoare. Aceste „Galapagos” mai mici sunt populate cu milioane de gagaute peruane,pelicani,pinguini Humbolt, cormorani, condori, pasari Flamingo roz precum si cu numerosi lei de mare.Uneori apar delfini si foci.
 • Milioanele de pasari care zboara pe deasupra insulelor lasa in urma guano, unul din produsele exportate de Peru. Zgomotul facut de leii de mare este asurzitor pentru ca se strang in grupuri de ordinul sutelor. Privelistea insa, este incantatoare. Stancile de pe insule sunt strabatute de tunele sau pesteri si au o diversitate de culori.
 • DSC00598 300x225 Marul discordiei din Peru. Insulele Ballestas – Nasca  Lima. Cu Marcela pînă la Capătul LumiiAm fotografiat continuu dar cu ochii la imaginile reale ,nu la cele de pe camera foto. Am facut destule fotografii ca sa am de unde alege. Este greu de descris senzatia pe care o ai cand vezi asemenea minunatii. Imaginile erau conturate de lumina puternica a soarelui si de culoarea intensa a oceanului. A fost o calatorie de vis.
 • La intoarcere ne astepta microbuzul pentru a merge sa vizitam „Liniile Nasca ”. Acestea au fost vazute pentru prima data din avioanele comerciale in anul 1920. Un arheolog peruan le-a descoperit in 1927, dar au devenit cunoscute in anul 1930, cand un avion survola zona pentru constructia autostrazii Panamericana. Ele pot fi vazute bine numai de la inaltime.
 • Maria Reiche, matematician si astrolog german, a venit in zona in anul 1945 si si-a dedicat intreaga viata cercetarii si intretinerii acestor enigme ale civilizatiei. Specialistii in domeniu si-au exprimat diverse pareri despre rolul acestora: calendar astronomic, calendar meteorologic, aeroport pentru extraterestri. Realizarea lor este atribuita culturii Nasca. Liniile pot fi grupate in linii drepte sau in zig zag pana la 5 km lungime, figuri geometrice foarte mari, animale si pasari de peste 500 m lungime. Ipotezele specialistilor precizeaza ca realizarea desenelor s-a facut pornind de la altele mai mici.
 • Am ajuns devreme la micul aeroport care asigura mijloacele de transport pentru aceasta „vizionare”. Sunt avioane de capacitate foarte redusa (10 locuri) . Dupa ce am fost cantariti ,ne-am asezat in avion in functie de greutate, pentru a asigura echilibrul. Mai mult dureaza calatoria pana in zona desenelor decat vizionarea acestora. Am facut multe fotografii de la inaltime.Se vedeau muntii soselele, terenurile cultivate.Cand am ajuns in dreptul lor ,avionul survola zona la mica inaltime si facea niste viraje spectaculoase care-mi aduceau stomacul in gat. Am fost nevoita sa inchid ochii destul de des. Am reusit sa vad cat de cat desenele, chiar sa fac si cateva fotografii. Noroc ca treceau de cate doua ori pe deasupra fiecarui desen.
 • Drumul spre Lima a fost greoi datorita oboselii acumulate si reactiei organismului la virajele bruste ale avionului. In Lima am oprit intr-o zona comerciala retrasa de unde am mai adaugat cateva suveniruri, precum si o geanta ,colorata traditional, pentru a le transporta. Cand am intrat in aeroport aproape se inserase.
 • Ne-am luat ramas bun de la Liliana si ne-am prezentat la controalele obisnuite pentru imbarcare. Calatoria a durat peste patru ore, am ajuns in Santiogo de Chile dupa miezul noptii. In aeroport am avut un incident neplacut care ne-a retinut aproape o ora. Unul dintre colegi avea in rucsac un mar din Peru, de care uitase. Nu a sesizat anunturile din aeroport privind interdictiile introducerii legumelor si fructelor in Chile. Dupa spusele ghidului local la ei agricultura este „sagrada”(sfanta) deci si pedepsele sunt pe masura. Dupa lungi si insistente explicatii, insotitoarea noastra din tara a reusit sa-i convinga pe vamesi ca totul a fost din nestiinta si pura intamplare.
 • Ghidul local nu a vrut sa intervina. Am ajuns foarte tarziu la hotel.Urma sa ne odihnim trei ore ca apoi sa revenim la aeroport pentru calatoria in Insula Pastelui. La hotel ne-am mai pierdut ceva timp pentru ca o parte dintre colegi au fost nemultumiti de confortul oferit.Nu aveau piscina si camerele erau mici.

3 raspunsuri pentru Marul discordiei din Peru. Insulele Ballestas – Nasca – Lima. Cu Marcela pînă la Capătul Lumii

 1. Imperator a spus: Iulie 18, 2011 at 4:03 pm

  Frumos… cam acelasi drum l-am facut si eu dar intr-o alta ordine in 2001… wow… sunt 10 ani de atunci :(
  Lima – Nazca – Ballestas – Lima – Cuzco – Puno – lacul Titicaca (fabulos) – Puno – Cuzco – Valea Sacra – Macchu Picchu – Cuzco – Lima… :) Inteleg ca n-ai fost la Nazca. Mare pacat

 2. Imperator a spus: Iulie 18, 2011 at 4:05 pm

  Ups… acuma am vazut si partea Nazca – s-a incarcat site-ul cam aiurea… pentru mine astea au fost top 3: noaptea pe lacul Titicaca, zborul peste Nazca lines si Macchu Picchu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>