Rebel. Hai la scris&jurnalism

2007-03-18-13-01-50_1CURS DE INTERVIU & REPORTAJ

Experiența interviului și reportajului: Ești curios. Pui întrebări. Povestești. Cucerești.

Invățăm la acest curs care sunt regulile construirii unui interviu sau reportaj de succes. Cum identifici cel mai bun om de intervievat, ce întrebari îi pui, cum și în ce moment al conversatiei. Cum faci să te ferești de răspunsurile evazive, ce concluzii tragi și cum urmărești continuarea poveștii.

Just talk. Interviu sau Chat. Reportaj, de ce nu Story? Instrumente în social media și în comunicarea zilnică. Întrebarea şi reportajul-povestirea-metode investigative pentru cunoaşterea celuilalt şi în explorarea realitatii. Analizăm Interviuri si Reportaje celebre. Creăm situatii conversaționale şi testăm participanţii în situaţii reale.

Înscriere, întrebări, plată și răsplată AICI.

Temele celor cinci întâlniri ale cursului de interviu și reportaj sunt:

1. Cât de inocentă este comunicarea noastră socială? Subiectivism şi siguranţă în lumea reală şi virtuală. Raportul public/privat. Tu şi “Expunerea” ta. Salvează Aparenţele. Cum te vinzi? Cum îl seduci pe celălalt?

2. Regulile construirii unei conversaţii, unui interviu sau reportaj de succes. Cum identifici contextul, cea mai buna sursa de informare, ce intrebari pui, cum si in ce moment al conversatiei. Regulile social media, regulile metodelor investigative mai vechi si mai noi.

3. Eu şi Celălalt. Ce intrebari se pun? Cand sunt intrebarile esentiale, anticipative, otravitoare, banale, stralucitoare? “Raspunsul e mereu mai destept decat mine”. Raspunsurile in doi peri, duplicitare, sincere, participative. Nepregatit, destept si gafeur – in acelasi timp. Pregatit, briliant si invingator – mereu.

4. Explorarea realităţii. Psihologia tacerii si placerea contemplatiei. Cand realitatea urla. Cand omul nu tace. Cand reporterul doar inregistreaza. Cum se traduce, se scrie, se ţine minte un spaţiu. Creative writing – Lecţia Pieţei Matache Măcelaru.

5. Un domeniu in care concluziile se trag din mers. A învăţa din greşeli. De ce nu esti niciodata «cel mai bun»? Realitatea ca o pradă. Conversaţia nu se încheie niciodată. Rolul tău de actor social abia începe. Cum schimbi lumea punând întrebări. Cum te ţine minte celălalt, povestind memorabil?

 

UTIL Tu, de ce nu? Experiența interviului și reportajului este necesară la serviciu. Cauți răspunsuri potrivite.

Necesară printre prieteni. Vrei să faceți parte dintr-un moment în care să vă simțiți în siguranță.

Necesară în viață. Vrei să știi să observi, să treci dincolo de aparențe.

Fiecare zi și fiecare om au evenimentele ei. Și tu cauți clarificări - care-i adevărul, care-i minciuna - ca să poți merge mai departe, să dai masca jos de pe chipul celuilalt.

Și, nu uita, cea mai mare provocare este să-ți pui chiar tu întrebări. Ca să nu fii pradă șefilor, la mâna întâmplărilor, să te scuturi de prejudecăți și de idei venite de-a gata.

Fiecare crede că lumea este a lui.

Prin felul în care vei vedea lucrurile, vei pune întrebările, vei observa - vei povesti, la sfârșitul celor cinci întâlniri, vei da lumii tale sens și înțeles.

 

 

CURS DE CREATIVE WRITING & JURNALISM SOCIAL

 

Creative writing & jurnalism social: “Cum să faci o revoluție”

 

Să știi cuvintele potrivite ca să îndrepți un rău. Să formulezi o propoziție care să facă viața mai bună. Asta este miza mea în cursurile ținute la Facultățile de Comunicare și Științe Politice. Vrei și tu?

Explorăm și observăm împreună societatea din puncte diferite: facem incursiuni, de la Lipscaniul bucureștean la tranzitul Gării de Nord. Împărtășim experiențe, descriem suceli, învârteli, defecte.

Creăm proiecte de schimbare socială, lucruri mici din imediata noastră realitate. Urmărim o descriere exactă, o comparație cu situații diferite, o viziune sociologică (istorie, constituenți, decalaje), ne întrebăm ce-i de făcut și creăm flashmob sau campanii pentru fiecare cauză în parte.

Înscriere, întrebări, plată și răsplată AICI.

5 Întâlniri - 5 pași către un text scris de tine:

  1. Texte celebre. Desfacem mecanismele și le analizăm. Ne scriem textul, având model textele celebre. Greșeli&aspirații.
  2. Ieșim în oraș. Scriere după model viu. Surprindem viermuiala. Stăm în stația de metrou Unirii/în Gara de Nord. Iar analiză de text.
  3. Amănunte: gramatica și textul dadaist, the point of view și obiectivitatea, eu-Reporterul perpetuu, curiozitatea, etc.
  4. Textul-textelor. Textul despre propriul curs-parcurs. Nemulțumirea-protestul-pamfletul.
  5. Concluzii. Om cu om.

Comments are off this post