Portret_DAna_PapadimaVorbește-mi despre experiența ta didactică! Am nevoie de mărturia ta. Este sistemul de învățământ. Este de stat. Îl subvenționezi.

Scriu proiectul "De-a dezvățul în învățământul românesc". El va apărea în "Dilema veche" pe 15 noiembrie. Pentru a nu greși, pentru a mă informa mai bine, pentru a aduna mai multe mărturii mi-am provocat prietenii Facebook la dezbatere.

Astăzi voi primi răspuns de la Dana Papadima (foto), director educațional AVENOR, unul dintre oamenii implicați de la început în fenomenul "manuale alternative".

Săptămâna aceasta mi-au răspuns:

Vlad Alexandrescu, profesor universitar: învățămîntul românesc este "papagalicesc" și plin de prefabricate mentale. A fi la catedră=aventură intelectuală, contează împărtășirea cunoștințelor și dezbaterea cu studenții.

"La Sorbona am ajuns la 27 de ani, măgar între oi", mărturisește Teodor Baconschi și descrie doctoratul său parizian.

Andrei Găitănaru a insistat pe faptul că "a învăța depinde foarte mult de cultivarea energiei intelectuale. Și că acest lucru se poate întâmpla mai ales atunci când minți animate de aceeși determinare ajung că se întâlnească regulat, să interacționeze constant și asumat".

Claudiu Crăciun: "nicio valoare comunitară și democratică nu se dezvoltă în școală".

Săptămâna viitoare aventura mea continuă. Tu ai un cuvânt de spus.