De marți până vineri:

Am scris despre dovezile pe care le aveam.

SNSPA scosese la concurs trei poziții de lector la Științe Politice-Psihologie.

Vineri seară SNSPA a anulat concursul.

 

În orice caz:
Cred că trebuie să fim vigilenți. Înfrînți astăzi, nu se vor lăsa.
De data aceasta, este o lecție pe care o putem învăța noi, cei care am fost împreună în săptămâna care a trecut cu folos. Am câștigat împotriva imoralității, complicității unora dintre cei mai importanți oameni din Sistem.

Deci, putem înfrînge sistemul, este clar, cel mai important este să avem dovezi, să nu amorțim, să nu somnolăm, să nu uităm de această victorie.

 

Explicația victoriei:

 1. Documentare “ca la carte” Emilia Șercan pentru pressone.ro

Eu aveam datele, dar nu am fost primul. Ancheta de către Emilia Șercan a apărut marți. Noutatea, pentru mine: Doina Coldea și Monica Licu erau deja în poziții universitare la Academia Națională de Informații "Mihai Viteazul" (ANIMV) a SRI.
Deși, am citat ancheta pressone.ro, am accentuat anumite detalii, postarea mea pe blog și FB nu au avut rezultat imediat.

Am scris: ACUZ

 

Exclusivitatea face diferența:
Totuși, insistența mea a găsit ecou în mesaje PRIVATE de susținere. Unul dintre ele mi-a adus argumente că Remus Pricopie, rector SNSPA, crease buget special pentru cele două poziții. Premeditase, în condițiile în care bugetul de la Științe Politice-Psihologie era secătuit, nu avea resurse pentru cele două poziții. Remus Pricopie, deci, gîndise cu un an înainte, trecerea “în civilie” a celor două soții.

 

Revolta academică:
Climaxul campaniei a fost cel în care sistemul a făcut implozie. Pe rînd, profesor universitar Mihaela Miroiu, lectorii dr. Bogdan Iancu, Aurelian Muntean au adus argumente academice în privința acestei mutări strategice de la SRI la SNSPA: numărul de citări academice, tradiția, probitatea profesională, dispariția candidatului, suspiciunea unui concurs incorect.
Cele două scrisori deschise le-am popularizat fără drept de apel. Era confirmarea suspiciunilor mele și ale anchetei Emiliei Șercan.

 

Vineri seară:
Apare comunicatul rectoratului SNSPA. Cedează. Concursul se anulează. Victorie, am spus!

 

De fapt, ce s-a întîmplat?

O asemenea victorie nu era posibilă dacă:

 • Vremurile nu se schimbau.
  Piața Universității, Colectiv au adus în spațiul public alți jucători. Sînteți voi. Implicați.
 • Raportarea la propriul Sistem
  Este evident, cîrdășia cu guvernul, care să acopere astfel de meschine concursuri, interese, se amînă pînă la următoarea guvernare politică. Licu, Coldea, Pricopie se tem pentru pozițiile lor, nu și-au găsit încă “relațiile”, nu știu cum să se poarte cu noii guvernanți.
 • Re-gruparea politică
  Mișcarea de la SRI la SNSPA era, după mine, o încercare a grupării PSD din SNSPA (din care fac parte analiști precum Pieleanu, foști miniștri, precum Remus Pricopie, rectorul) de a se pune bine cu oamenii influenți din instituții care ACUM se află pe val: SRI și Parchetul General.
 • Practic, Coldea și Licu și-au apărat imaginea publică. Este greu de crezut totuși că nu a existat o minimă punere de acord între Pricopie-Licu-Coldea. Vorbim de trei oameni importanți ai sistemului, vorbim de o punere de acord în privința reușitei. În cazul acesta, în care presa (adevărat firav) s-a sesizat, ce se mai putea întîmpla? Se ținea concursul. Cine ar fi ieșit? Doina Coldea și Monica Licu. Se făceau de rîs. Tehnica lor se numește: "ne retragem cu cît mai puține pagube". A noastră: "nu mai merge și așa!"

 

Consecințele nefaste ale acestei campanii:

Recunosc: limbajul.  Totuși, nu am înjurat, ci am insistat doar pe rudenia, “soții” ale participanților. Intenția a fost să mă adresez pe "limba cîrdășiei", să lovesc unde doare.
Recunosc: la SNSPA Psihologie erau trei poziții scoase la concurs. Doar două erau în dubiu. Conducerea SNSPA a anulat toate concursurile din departament. În opinia mea, un abuz. Conducerea SNSPA trebuie să dea un răspuns oficial în această privință.