Coelho s-a născut mai întâi în Moldova. Se numea Sadoveanu. Cam așa poate fi scrisă istoria asta. Ca în "Alchimistul", Breb din "Creanga de Aur" se ia după umbre și urme și colindă pustiile lumii pentru a o înțelege. Este o carte bună pentru deliruri magico-dacice, dar și pentru brave “scaune la cap”, care se delectează cu eroul cel mare al cărții, limba română - ea însăși uimită și plină de mândrie că se potrivește cu această inițiere.

EU ȘI “CREANGA DE AUR”

În repetate rânduri cartea asta mi-a stat în gât. Plictisește, copil fiind. Limba grea, mersul de melc, tot soiul de semne de neînțeles. Și m-am tot fâstâcit. Ce să fac eu cu ea?

De atunci, am trecut prin varii fascinații, experiențe. Fără să vreau eram un Breb. De exemplu, mi-am luat cărți pe care nu le înțelegeam - “Gândirea hitită” sau “Egiptul antic”, plin de regi și înțelepciuni - pe care nu le-am pătruns nici astăzi. Mă fura peisajul lumilor pe care nici nu le credeam reale. Dar astfel de gesturi mărunte, fără rost adunate, copleșitoare, peste înțelegerea ta, creează așa-numita gândire îndrăgostită de propriile fantasme.

Despre alte lumi n-am citit mare lucru nici acum, dar despre "Creanga de aur" pot spune că mi-a luat mințile. Este gândirea mea magică, credința mea în lumile de dincolo. Când mi-am revenit din drum, mi-am tot repetat: este ficțiune, ficțiune, ficțiune.

Pentru că limba română a lui Sadoveanu de multe ori te seduce și crezi că misterioasa carte este explicația sigură, fără echivoc, a mai știu eu cărei teorii de renaștere spirituală a neamului românesc.

Carte scrisă în plină spirală interbelică și naționalistă, în deplină inițiere sadoveniană în masonerii, “Creanga de Aur” trebuie citită cu maturitate. Pentru felul în care Sadoveanu închipuie învățături secrete, timpi de pulbere, inițieri. Nimic nu există și, cu toate astea, totul este aici.

Pentru cei pasionați de ezoterism

Există un Breb care se îndrumă după Semne. Parcurge la porunca magului o Dacie imemorială pentru a pătrunde misterele universale. Ești în deplină imaginație, în teritorii precum cele ale lui Swift sau Tolkien.

Breb, ca să pătrundă verticala umană, a înțelepciunii, ajunge într-un templu secret din Egipt. Ca să simtă dimensiunea orizontală a istoriei, ajunge în Bizanț.

Breb „vede” prin oameni, se înțelepțește. Turnul lui de fildeș crește și se prăbușește cu fiecare experiență trăită. Și din toate semnele secrete pe care le descifrează, unul rămâne neprevăzut: dragostea. Și drama Mariei îl face nefericit. Și apoi, iarăși întrebări fără răspuns. După aventura minții, este fierbințeala trupească experiență de luat în calcul? Răspunsul lui Breb, al lui Sadoveanu, al anticilor și modernilor este identic: nicio înțelepciune fără călătorie și suferință.

RECOMANDARE: Pentru cei pasionați de istorie romanțată, tot Sadoveanu: "Zodia Cancerului" sau "Vremea Ducăi Vodă".

CARTEA ÎI PLACE LUI DACIAN CIOLOȘ, PRIM-MINISTRU AL GUVERNULUI ROMÂNIEI:

Sursa ființei noastre este în conștiința continuă, fără început și fără sfârșit – Creanga de aur care crește peste Veac. Breb, magul din Munte, înțelege că pacea și sursa înțelepciunii nu trăiesc și nu dospesc în tumultul facerii lumești, ci în Dumnezeu de dincolo de lume, cel cu o mie de nume, o mie de forme, dar cu un singur adevăr. Numai cu această înțelegere lumea poate trăi pacea.

CINE A FOST MIHAIL SADOVEANU (1880-1961)

A scris imens, a făcut copii mulți, a vânat, a pescuit enorm. Cu mare plăcere. Scrisul său, activitatea sa culturală îi aduc o recunoaștere națională ce-i face pe legionari să-i ardă cărțile. Era din neam de răzeș și a trăit ca un mare boier de țară, bătându-și femeia când aceasta nu-l asculta; ca mare mason, când masoneria era bine văzută; ca înalt demnitar comunist, când părea că-i dispar privilegiile. Îi plăcea să trăiască îndestulat. Bun om de compromis intelectual și plăcere trupească.


ÎN SĂPTĂMÂNA NR. 4, PE #LISTALUIISTODOR, MERGEM ÎN BASM, PETRE ISPIRESCU – POVEȘTILE ROMÂNILOR - O CARTE CARE-I PLACE CRISTIANEI TERENCHE.


#ListaluiIstodor e o campanie istodor.ro, continuarea proiectului editorial “101 cărți românești de citit într-o viață” (Polirom 2012; e-book-ul aici). Pe istodor.ro veți găsi, în fiecare săptămână, aventura mea cu una dintre cele 101 cărți. Argumentul pentru campanie, aici

Librăriile Humanitas, care sprijină proiectul, i-au dedicat o pagină specială de unde puteți cumpăra, cu reducere de 20%, titlurile incluse în listă:

- reducerea este valabilă și pentru versiunile ebook 

- discountul se aplică în coșul de cumpărături (cod cupon LISTAISTODOR)