Parte feminină din orice om. Nu-i așa că-n diminețile de duminică, în care intră soarele-n tine și te pulverizează, îți vine să te urci pe un cal și să te tot duci? Să te rupă câinii, să te prindă ghimpii, să te huiduie mahalaua - dar tu, parte feminină a oricărui om, să nu te oprești? Asta este cartea Adrianei Babeți. Studiu despre femeile-bărbat în care pulsează sângele dorului de ducă. Ăla care te face orb, care nu ține cont de nicio piedică. De prejudecățile secolelor prin care treci.

"Amazoanele. O poveste", de Adriana Babeți. Polirom, 2013. Versiunea tipărită, aici. Versiunea ebook, aici.


EU ȘI “AMAZOANELE"

Nu eram copt când am întâlnit prima amazoancă. La 15 ani trăgea tutun în spatele blocului. Și eu o priveam de sus, de la ghena de gunoi. Mama ei fugise în lumea mare, iar oamenii cenușii, serviciile secrete comuniste, umblau pe culoare, bântuiau prin apartamentul unde stătea cu tatăl ei.

Apoi, Imaginația, altceva n-am mai cunoscut. Iubea pe te miri cine. Of, cât am plâns când a fost sedusă de un fotbalist de liga a patra. Unul Carmelian, de la scara 1. Și Carmelian i-a făcut și un copil. Vai, ce tămbălău în mahala. Cine se joacă, plătește.

Era înaltă ca o funie, mereu în cizme. Și după ce-a născut, la fel a luat viața de la capăt, cu glas de fecioară obraznică.

Așa că am citit cartea “Amazoanele. O poveste” a Adrianei Babeți, precum am privit-o, ca pe un fruct interzis, pe amazoana care trăgea tutun în spatele blocului. Am stat zile și nopți în brațe cu cărțoaia Adrianei Babeți. Apoi m-am adunat de pe drumurile prin care mă risipise cartea. Curat tunel al timpului, curat periplu prin toate prejudecățile pe care lumea le-a avut și de care nici eu n-am fost lipsit.

POVESTEA UNEI HIMERE 

“Amazoanele”. O himeră. Da, asta-i amazoana. Himera care a bântuit omul de când a văzut și a pălit în fața fructului interzis. Este aici un proces al imaginației pe care bărbatul îl secretă în fața femeii de neatins. Poți să-i spui femeia altfel, femeia dată dracului, femeia curvă, femeia războinică. I s-a spus în fel și chip de-a lungul istoriei. Aici vorbim de cum privim. Istoria femeii acesteia pornește de la felul în care îl privim pe Celălalt. Femeie, negru, galben, evreu, tot una este. Iubim? urâm! Așa ne bântuie himera. Amazoanele-s ură-dragoste.

“Amazoanele” este o istorie a prejudecăților noastre despre ce nu vrem să înțelegem și despre ce nu vrem să cucerim de teamă, din mândrie sau din alt soysauce.

Vă dați seama, amazoane sunt cu duiumul și printre noi. Trans, homo, arab, bulgar cu ceafa groasă, ce avatar vrei să le dai, ele sunt la un deget distanță. Acest refuz al privirii, al acceptării că este cineva pe lume ca tine - cu ochi, picioare, cap, păr, unghii - face ca toate acestea să se reîntrupeze. Privirea ocolește, dar simțirea simte monstrous.

Ehei, aia e amazoana. Întruparea a ceva ce crezi că nu e de nasul tău, dar o simți cu toată puterea. “Amazoanele” sunt întâi himere a tot ceea ce nu credem că poate exista, himera însușirilor noastre, pe care nu le putem atribui altcuiva. Dar una este ce gândim, alta este ce ne imaginăm.

Cercetarea Adrianei Babeți asta face. Sejurul intelectual pornește din antichitate, pe vremea când zeii aveau partea lor de întrupare grozavă și ne aduce la sufragete - și-ncoace, că omul tare s-a mai opus. A, și să știți, dacă aveți răbdare cu Celălalt din carte, atunci veți avea și spectacolul emancipării gândirii. Al trecerii de la himeră la redescoperirea și acceptarea Celuilalt.

Merită să te verifici. A fost și la tine la fel. Nu doar la negrii, grecii antici, malagambiștii interbelici.


CARTEA ÎI PLACE CRISTINEI BOGDAN, lector universitar și director al Departamentului de Științe ale Comunicării la Facultatea de Litere (București)

Catalog al amazoanelor din felurite spații și epoci culturale, cartografie a unui continent imaginar (Amazonlandia), culegere de „biografii”, poem în proză dedicat siluetei neînfricării, savant tratat despre arme și litere, scrisoare de dragoste către fiicele lui Ares și, în genere, către toate acele făpturi care poartă în ele, în doze diferite, mama, hetaira, amazoana și muza. În ton cu lista lui Istodor, iată o listă a posibilelor ferestre de lectură pe care le deschide o carte cel puţin la fel de curajoasă ca fiinţele cărora le restituie profilul. Regina amazoanelor (Adriana Babeţi) aşteaptă cu arcul încordat să înfrunte Eroul. Se vor găsi cititori care să accepte confruntarea?".


Adriana-BabetiCINE ESTE ADRIANA BABEȚI

Când ne plângem că învățătura n-are sens, ar trebui să ne gândim bine la Adriana Babeți. Nu se știu multe despre viața ei amoroasă, despre ce pantofi mai poartă, ce diete ține, dar sigur este că îi este de folos cartea. Sigur, nu doar ea trăiește în acest fel. Ardealul, Moldova și Țara Românească au astfel de capete deștepte care-și văd de cercetarea lor universitară. Dacă urmărești ce scrie Babeți, vezi și sensul acestei vieți. Și Babeți, asta ține de metodă, dar și de viața omului, îți face parte de o carte, prin care îți păstrează sănătatea mintală, înțelegerea lumii prin care bântui, jocul ființei tale. Nu este puțin lucru. Asta-i. Ludicul și Universitarul. Două chestii care se leagă într-un contemporan, știai?


adriana babeti foto motocicletaMÂINE, INTERVIU CU ADRIANA BABEȚI.

Citiți pe istodor.ro o conversație despre amazoane pe care am avut-o cu Adriana Babeți în 2014, după ce "Amazoanele. O poveste" a luat Premiul "Cartea Anului 2013", acordat de România Literară. Zice așa: "N-a existat epocă în care imaginația să nu fi fost populată de femei războinice. Freud și fiii zic că ar fi o fantasmă stârnită de frica străveche a bărbatului în fața femeii. Evident, una nemărturisită, ci bine pitulată în subconsciu și transformată la vedere într-un țănțoșag pe care savanții îl numesc „atitudine patriarhală”, iar femeile nervoase - misoginism".


SĂPTĂMÂNA VIITOARE PE #LISTALUIISTODOR, TRECEM LA CLASICI: "Creanga de aur” de Mihail Sadoveanu. Cartea îi place lui Dacian Cioloș, prim-ministru al Guvernului României.


#ListaluiIstodor e o campanie istodor.ro, continuarea proiectului editorial “101 cărți românești de citit într-o viață” (Polirom 2012; e-book-ul aici). Pe istodor.ro veți găsi, în fiecare săptămână, aventura mea cu una dintre cele 101 cărți. Argumentul pentru campanie, aici

Librăriile Humanitas, care sprijină proiectul, i-au dedicat o pagină specială de unde puteți cumpăra, cu reducere de 20%, titlurile incluse în listă:

- reducerea este valabilă și pentru versiunile ebook 

- discountul se aplică în coșul de cumpărături (cod cupon LISTAISTODOR)