Greu de găsit inteligență, ironie și creație în același loc, între atâția poeți, în literatura noastră. Doar avangarda a mai avut această bucurie. Cartea asta, citiți-o, nu are nimic conjunctural.

["Aer cu diamante" de Mircea Cărtărescu, Traian T. Coșovei, Florin Iaru, Ion Stratan (1981). Humanitas a reeditat volumul după 30 de ani - aici].

CE-I CU EA?

Buletinul de identitate și notorietate al generației optzeciste-intertextualiste. Potrivită întâmplare, istorică întâlnire între curentul cultural intertextualist european și, iată, apariția unei noi generații în România. Ironia intertextualistă se joacă și face diferența.

JOC SOCIAL

La fel se-ntâmplă și-n România. Tradiție? Nichita. Împotrivă? Poezia proceaușistă. Potrivirea vine și din altă parte, ironia funcționează, paradoxal, și împotriva cenzurii, dar și bine camuflând trecerea mesajului prin cenzură. Cenzorii ce să cenzureze? Chiuvetele lui Cărtărescu? Ridicol, nu?

POEZIA UNUI GRUP NEBUN DUPĂ STIL, CULTURĂ

Eram în lumea noastră înghețată de acum 30 de ani. Pe atunci, Nicolae Manolescu își proteja tandru studenții, cenacliștii, valorile. Buldozerați de oamenii sistemului - alde C.V. Tudor, E. Barbu - creatorii Cenaclului de Luni nu se lasă. Ciudată metamorfoză. Parcă frica dispăruse, sau, mai bine zis, creația zdrobea orice frică de sistem. Turnătorii veneau la Cenaclu, beau cu poeții, îi trăgeau de limbă - jocul periculos era inclus în creație poate. Greu de găsit inteligență, ironie și creație în același loc, între atâția poeți, în literatura noastră. Doar avangarda a mai avut această bucurie. Cartea asta, citiți-o, nu are nimic conjunctural.

Aercudiamante1„Acum treizeci de ani, stînd noi, poeţi tineri şi furioşi, şi judecînd realitatea potrivnică, obidiţi de piedicile puse prin edituri nouă, corifeilor ei, ce ne dă-n gînd ideea? Să scoatem o carte-n regie proprie! O antologie din tot e mai bun, mai adevărat, mai modern în cultura română. Aţi prins şpilul? Noi eram ăia! Care «noi»? Păi, Traian T. Coşovei, Mircea Cărtărescu şi subsemnatul. Eram, care să mă-nţelegeţi, floarea lirică românească. E drept, ar fi trebuit să fie cooptaţi printre înainte-mergători, Matei Vişniec şi Magda Cârneci. Dar, cînd Traian şi Mircea i-au făcut o vizită de tatonare lui Matei, nu l-au găsit acasă (...). L-au aşteptat o oră, două, trei, s-au plictisit şi aşa a ieşit Vişniec din poveste. L-au ales pe «Nino» Stratan (...) După aia, ne-am gîndit că ne trebuie o copertă, ilustraţii şi o editură. Cu editura era simplu. (...) Mai rămîneau coperta şi ilustraţiile. Aşa am făcut cunoştinţă cu Tudor(ică) Jebeleanu. Tudor a fost cu ideile. El a inventat cimitirul de locomotive, din Giuleşti, unde ne-am căţărat pe biele-manivele pentru posteritate. El a compus paginile de gardă. El a şters şi a redesenat, pentru fiecare dintre noi, exasperat de pretenţiile unor filologi... Şi împreună cu el am pozat nişte litere de plumb, sustrase cu greu de la tipografie, pe care le-am potrivit pe o coală de carton ciocan şi le-am pozat ore de-a rîndul. Titlul era gata: Aer cu diamante.“ (Florin IARU, Academia Caţavencu, octombrie 2010)

POEZIA

MIRCEA CĂRTĂRESCU deschide antologia cu cinci dintre poemele sale de amor. Te scufunzi ca într-un bazar plin de țesăturile poemului romantic, printre care te lovesc-măciucă bine vândute neologisme, și-n mijlocul cărora tronează zeul, banalul inanimat, devenit obiect-subiect de poem de amor.

TRAIAN T. COȘOVEI? Sună a blues. Baladele pustiilor orașe. Parkingul, coca-cola, blue-jeans, șina de tren, banca, varieteul, autostopul put a lehamite.

Imaginația lui FLORIN IARU pornește poemul printr-un joc de cuvinte memorabil și personajele - „poemul” ori "vechiul pensionar”, „bulevardul 1 mai” sau „frica” - deci, personajele născocite de poem-de poet devorează de jur împrejur. E un auto-canibalism ironic al poemului. Își creează în interior propria dramaturgie-tragedia și-apoi se-ntreabă: „Așa e bine? Acum sunt cuminte?”

ION STRATAN aruncă spre cer cuvintele și, când ele se cer înapoi pe pământ, uite că îi ies potriviri de tot felul. Și mai este ceva la Stratan ce place: minimalismul. Bici! Potrivirile vin din rima interioară a cuvintelor, din citatele unei literaturi mâncate „pe pâine”.

Nu uitați să citiți și cărțile ce prelungesc experimentul acestei plachete: „Poeme de amor” de Cărtărescu (1982) și „La cea mai înaltă ficțiune” de Iaru (1984).

CINE-S EI?

Traian T. Coșovei (1954-2014): Fiul rebel al unui scriitor proletcultist. Construiește navete spațiale până când locatarii blocului în care locuia îi fac neplăceri. Vrea la Pictură, Arhitectură, Actorie, dar absolvent este de Litere. Boemie.

Florin Iaru (Florin Rîpă, n. 1954): Litere. Profesor în provincie. Magazioner la editură. Unul dintre singurii revoluționari autentici. Pune lumea în problemă. Jurnalist. „Dumnezeul” MacIntosh în România. Pătimaș și-n analize politice, și-n jocuri pe computer. Perpetuu student.

Ion Stratan (1955-2005): Litere. Boemie. Sinucidere.

Mircea Cărtărescu (n. 1956): A terminat „Cantemir”. Student taciturn și eminent la Litere. Profesor de școală generală. Locatar de bloc în Colentina. Membru al Cenaclului de Luni. Pletos beatlesian. Profesor universitar, poet, prozator, editorialist. Valoare cu succes de vânzări. Propus la Nobel. Locatar de rezidență în Pipera. Adulat. Hulit.

Cartea îi place Anei Maria Sandu, prozatoare:

„În facultate, ca mai toți colegii mei, am citit «Aer cu diamante» de pe niște xeroxuri proaste. Anul trecut, când s-a reeditat, mi-am cumpărat-o și am recitit-o cap-coadă. Am regăsit un aer de familie și-o poezie care n-a pierdut nimic în cei 30 de ani câți au trecut de publicare. Am redescoperit o naturalețe debordantă, o ironie salvatoare, un livresc care subminează până la os o lume apăsătoare. Altfel spus, o poezie pe viață și pe moarte. Vitale și proaspete, poemele de aici, pe lângă expresivitatea și măiestria lor, vorbesc și despre altceva. Despre atitudine adevărată, fără de care e greu să scrii poezie adevărată în orice timp și orice epocă”.


#ListaluiIstodor e o campanie istodor.ro, continuarea proiectului editorial “101 cărți românești de citit într-o viață” (Polirom 2012; e-book-ul aici). Pe istodor.ro veți găsi, în fiecare săptămână, aventura mea cu una dintre cele 101 cărți. Argumentul pentru campanie, aici.

Librăriile Humanitas, care sprijină proiectul, i-au dedicat o pagină specială de unde puteți cumpăra, cu reducere de 20%, titlurile incluse în listă:

- reducerea este valabilă și pentru versiunile ebook

- discountul se aplică în coșul de cumpărături (cod cupon LISTAISTODOR)