Mi-am adus aminte de o carte. Și cartea asta este printre cele 101 cărți ale mele de citit într-o viață românească. Întâi, înainte de '89, a fost prosteala mâncării. Apoi a venit leacul prostelii: șederea cu sinele la masă, învățată de la Radu Anton Roman.

["BUCATE, VINURI ȘI OBICEIURI ROMÂNEȘTI" (1998), DE RADU ANTON ROMAN. PE LIBHUMANITAS.RO GĂSIȚI DOUĂ VERSIUNI ADĂUGITE DESPRE BUCATELE DIN BANAT-ARDEAL ȘI CELE DIN MUNTENIA-MOLDOVA. DACĂ POHTIȚI, AVEȚI DISCOUNT DE 20% FOLOSIND CODUL DE CUPON LISTAISTODOR].

CE-I CU CARTEA ASTA?

Să privim ce se mânca până la această carte. Sărăcia de după 1989 nu a dat șanse mari hranei. Înainte de acest moment, în afara unor bunici și mame - tot mai puține - păstrătoare de practică culinară, nu avem decât un haos, o prosteală dată de supraviețuirea feroce. Carne de puneai în gură prin București, ori stăteai la cozi interminabile, ori aveai o relație la măcelărie, ori o rudă binevoitoare îți tăia un purcel. Greu. Iar de cartof și fasole îți mirosea gura, că erau singurele mai ușor de găsit pe piață. Pe scurt, incultura supraviețuirii era la mare preț în România.

DUPĂ 1989 AVEM MULTE DRAME

Mai nimeni, de exemplu, nu dădea o șansă roșiei românești. Piața era dominată de speculanți, iar țăranul a început să pună sămânță olandeză de roșii și să picure îngrășământ toxic - pentru eficiență. Haos, din nou. Intrarea McDo pe piață a simplificat existența multora. Era noutate, era ca la cantină. Nu-ți trebuia mare lucru. Puține cârciumi nu te otrăveau.

Așa a apărut, parcă din sine, Radu Anton Roman cu cartea sa - și-apoi cu emisiunea sa. Era uriaș ca om, cu vocea lui voluptuoasă. Așa că a impus. Nu a făcut mare lucru, dar a făcut un gest esențial. A luat rețete vechi, le-a preparat, le-a mâncat și le-a comentat în stilul lui, punând împreună mâncarea, băutura și șederea cu sinele la masă. A dat demnitate mâncatului. Ceea ce până la el era pe furiș. Câți vorbeam de mâncat, de mâncare, în viața noastră - în gura mare?

CARTEA GURMANDULUI CU CALENDAR

Operă gustoasă și de vastă compilație. Radu Anton Roman reînvie nu doar cărți uitate, dar pune laolaltă sărbătorile și tradițiile românești, mâncărurile și băuturile ce se cuvin și ce există, cu tainele și facerile lor, pe tărâmul României profunde. Festinurile stomahului și ale minții: alivenci, alviță, azimă, balmoș, băbușoare, borș de leurdă, boți, bujeniță, bulz, bundărete, chisăliță, chilcă, chișcă, ciuci, întoarse de ștevie, scrob, lapte de bou, lapți pane, lișițe, măcinici, papară, peltea, pogăci, posmagi, puțișoare, rotocoale de berbec. Scordolea, sângerete, sfârâială, taci și-nghite, toci, zabic. Poftă bună! Nu uita de Simion Fl. Marian, "Sărbătorile la români" (1898-1901), dar poți pregăti delicii culinare și după Negruzzi, Kogălniceanu - 200 de rețete cercate de bucate, prăjituri și alte trebi gospodărești (1842), Sanda Marin (sandamarinul) - Cartea de bucate (1936).

CINE-I RADU ANTON ROMAN (1948-2005)?

Spectaculos. Chituitor de ferestre la Hotel Intercontinental. Învățător la Rîușor. Gardian de noapte la Sanatoriul de la Timișul de Sus. Bibliotecar la „Sadoveanu”. Redactor la "Munca", pensionar, ghid al lui Yves Cousteau în Delta Dunării, realizator al emisiunii Bucătăria lui Radu la ProTV.

Cartea îi place lui Nicolle Birta, bistromargot.ro

Pe RAR nu-l citești - îl savurezi. RAR nu te învață în «Bucatele…» sale despre mămăligă, despre vinurile mioritice sau brânzeturile carpatine - el este mămăliga, vinul mioritic și plaiurile carpatine! Despre (capod)opera lui RAR nu vorbești ca despre o moștenire culturală, el însuși este moștenire culturală, identitate românească, patrimoniu. Și poate nu întâmplător numele său este abreviat așa. Pentru că trecerea sa prin peisajul românesc a fost ceva, hm, cum sa-i spun…? Ceva RAR. La «Bucatele... » lui Radu Anton Roman nu poți să te raportezi altfel decât ca la un ritual".


 

#ListaluiIstodor e o campanie istodor.ro, continuarea proiectului editorial “101 cărți românești de citit într-o viață” (Polirom 2012; e-book-ul aici). Pe istodor.ro veți găsi, în fiecare săptămână, aventura mea cu una dintre cele 101 cărți. Argumentul pentru campanie, aici.

Librăriile Humanitas, care sprijină proiectul, i-au dedicat o pagină specială de unde puteți cumpăra, cu reducere de 20%, titlurile incluse în listă:

- reducerea este valabilă și pentru versiunile ebook

- discountul se aplică în coșul de cumpărături (cod cupon LISTAISTODOR)