Este un lucru evident: un țăran ca cel al lui Marin Preda este o creație, o ficțiune. Cartea este scrisă, mai mult, într-un moment istoric rău pentru idealizarea de orice fel a țăranului. În 1955 mulți dintre deținătorii de pământ era băgați la pușcărie politică - unii pentru că nu vroiau să se bage în "colectiv", alții pentru că aveau prea mult pământ. Cartea a dat filmul lui Stere Gulea, cu Victor Rebengiuc în rol principal. Oricât mi s-ar spune, cartea îi rămâne superioară.

[“MOROMEȚII, VOL. I (1955), DE MARIN PREDA. PE LIBHUMANITAS.RO GĂSIȚI CARTEA AICI. AVEȚI DISCOUNT DE 20% FOLOSIND CODUL DE CUPON LISTAISTODOR].

Ca personaj de ficțiune, Moromete funcționează. Până la Moromete ne lipsea țăranul inteligent în literatură. Și de aici și provocarea: ia să vedem noi cum rezolvă Ilie divergențele lumii și ale timpului său. Banii pentru fonciere, dragostea, învățătura, munca, legionarismul, războiul. Poiana lui Iocan și discuțiile despre politică, stăpânirea divergențelor din familie cu copii din varii căsătorii, tăierea şi vânzarea salcâmului, amânarea platei taxelor, iubirea Birică-Polina țin în frâu și amână cât pot prostia și furia unei lumi ce se apropie (legionarismul). Ce surpă și familia și societatea.

Ilie Moromete este „mintea cea de pe urmă” a universului său. După mine continuarea Moromeților este „Viața ca o pradă” (1977) a lui Marin Preda. Reportajul sinelui: „Aventura conştiinţei mele a început într-o zi de iarnă când o anumită întâmplare m-a făcut să înţeleg deodată că exist. Era multă lume în casă, fiinţe mari, aşezate în cerc pe scaune mici şi care se uitau la mine cu priviri de recunoaştere, dar parcă îmi spuneau cu ostilitate, te vedem, eşti de-al nostru, dar ce faci? Atunci am auzit o voce: "Lăsaţi-l în pace! Na, mă, şi pe-asta!" Şi cel ce rostise aceste cuvinte a luat de undeva de pe sobă o pâine mare şi rotundă şi mi-a întins-o. Atunci mi-am dat seama că ţineam strâns ceva în braţe, tot o pâine, şi că asta era cauza privirilor rele îndreptate asupra mea.”

Cine-i Marin Preda?

Țăranul acesta intelectual, născut în 1922 și mort în 1980, a fost marea speranță a romanului politic românesc. Scrierile lui - „Delirul”, „Cel mai iubit dintre pământeni” - tipărite în tiraje uriașe, circulând clandestin, hrăneau iluzia libertății de exprimare în vremuri înghețate. Mai mult, „partidul lui Preda” era decent în comparație cu cel al lui Eugen Barbu, adulator al mai-marilor zilei. Cum șade bine unei legende, a murit „în condiții misterioase”, la Mogoșoaia.

Cartea îi place lui Cristian Preda, profesor de politologie:

„Primul volum din Moromeții a fost citit la apariție ca un tratat de sociologie rurală: toată lumea a înțeles că e vorba despre destinul unei familii de țărani îndatorați si cu copii proveniți din căsătorii diverse. Volumul al II-lea a fost citit, sub Ceaușescu, ca un manifest politic: activiștili comuniști ajung la sate și schimbă nu doar economia, ci și moravurile. Azi, romanul lui Preda poate fi văzut altfel: primul volum - ca un manifest politic anti-liberal, al doilea ca sociologie a satului românesc lovit de comunism. Marin Preda s-a vrut un scriitor politic - și a reușit să fie.”


 

#ListaluiIstodor e o campanie istodor.ro, continuarea proiectului editorial “101 cărți românești de citit într-o viață” (Polirom 2012; e-book-ul aici). Pe istodor.ro veți găsi, în fiecare săptămână, aventura mea cu una dintre cele 101 cărți. Argumentul pentru campanie, aici.

Librăriile Humanitas, care sprijină proiectul, i-au dedicat o pagină specială de unde puteți cumpăra, cu reducere de 20%, titlurile incluse în listă:

- reducerea este valabilă și pentru versiunile ebook

- discountul se aplică în coșul de cumpărături (cod cupon LISTAISTODOR)