Nicușor Dan: „Oprescu. Anii de puşcărie din viaţa lui penibilă”

Despre plagiat și Oprescu-șpagă. Ca matematician de nivel universitar, activist „Salvați Bucureștiul” și președinte al partidului „Uniunea Salvați Bucureștiul”

Reporter: Matematician. Ți-a trecut prin cap să furi?
Nicușor Dan: Nu poţi să furi decît dacă lumea academică în care eşti îţi permite să furi, iar în lumile academice serioase nu se pune problema să furi. În lumea în care sînt, a miilor de matematicieni care publică în primele 200 - 300 de reviste internaţionale, nu se pune problema să furi, pentru că cei 20-30 specialişti din domeniul tău văd imediat furtul. Nu se fură nici în lumi academice mai mici, cum sînt primele 10 reviste de drept din Romînia. Se fură prin publicare în reviste obscure ale universităţilor mici a articolelor plagiate din literatura internaţională, vezi cazul Mang. Şi se fură în tezele de doctorat, care nu au o publicitate automată. Sînt vinovaţi ministerul şi universitatea, care nu obligă la publicarea on-line a tezelor de doctorat. Recent Ministerul a răspuns unei jurnaliste că pînă şi numele tezelor coordonate de Gabriel Oprea sînt secrete! Şi mai vinovaţi sînt membrii comisiei de doctorat şi coordonatorul tezei de doctorat. Ei, acordîndu-ţi titlul de doctor, garantează că ai scris o lucrare originală, prin care ai adus contribuţia ta proprie la cunoaşterea academică. Pentru tezele plagiate ar trebui ca atît doctorandul cît şi membrii comisiei de doctorat să răspundă penal.
Rep.: De ce vor poziții universitare și de ce fură Ponta, Oprea?
N.D.: Suferă de sindromul Elena Ceauşescu. Oamenii ăştia au fost mediocri în meseriile lor şi îşi caută o imagine falsă prin care să iasă din mediocritate. Asta îi ajută să promoveze social. Gabriel Oprea vorbeşte cu dificultate limba romînă dar este profesor universitar. Imaginea asta îl ajută, nu crezi?
Rep.: Pe cine fură?
N.D.: Pe noi, evident. Şi nu prin sporul de doctorat de 15% pe care îl iau lunar la salariu, ci prin răsturnarea valorilor în societate. Pe Oprescu poziţia de profesor universitar l-a ajutat să cîstige poziţia de primar al Bucurestiului, deşi voi aţi dovedit în 2008 la Cotidianul că şi-a falsificat dosarul de profesor, inserînd lucrări pe care nu le-a scris. Dacă Universitatea de Medicină ar fi fost o universitate si Parchetul parchet, Oprescu ar fi trebuit condamnat pentru fals în inscrisuri din 2008.
Rep.: Te bucuri deci de arestarea lui Oprescu?
N.D.: Enorm, deşi anii de puşcărie din viaţa lui penibilă nu vor compensa niciodată anii pe care i-am pierdut eu din cauza lui. Gîndeşte-te că omul a cheltuit în 7 ani de mandat 7 miliarde de euro, exact cît le-a fost necesar egiptenilor să dubleze Canalul Suez. Lasă în urma o datorie de 900 milioane de euro la RADET, cît bugetul anual al primăriei, şi un oras in haos la toate nivelurile, de la trafic pînă la situaţia actelor din primărie. Pe scurt, a şi cheltuit 7 miliarde şi mai mult a încurcat decît a descurcat.