Aplauze. Începe conferinţa “A iubi…”, dedicată femeii, din Palatul Copiilor.

Mediafax foto /Marius Dumbrăveanu

Pe scenă, un om, numit şi autointitulat Puric, timp de 90 de minute, vorbeşte în picioare, într-un microfon, cu spatele la o masă şi un fotoliu, având doi străjeri: două bannere “Reclădim România”.

În sală, peste 500 de spectatori, din când în când, în hohote şi aplaudând. Tineri, familii, public peste 20 de ani. Venituri medii (judecând după îmbrăcăminte şi plata unui bilet de 60 lei).

“Şuturi la poartă”: discurs despre femeie 40%, discurs naţionalist 60%.

Ce spune mimul Puric când vorbeşte?

Iată Puricul de conferinţă, din vorbe şi gânduri, pe 2 martie 2016:

1. Puric citează taximetrişti (“domnu’ Puric, nimeni nu mai iubeşte azi, toţi fac sex”)

2. Puric vede lumea din jurul lui (putem cita povestea din conferinţă privind femeia cu trăsături nobile de la Piaţa Rosetti, o femeie cum n-ai mai văzut. Îţi taie respiraţia, cu mănuşile ei fine în mâini, vara, coborând din autobuz”)

3. Puric judecă dur televiziunile şi internetul ca forme de “sterilizare şi castrare a poporului, imbecilizare, cum să spun, separare a societăţii”

4. Puric este politicos. “Aşa m-a învăţat tata acasă” - invocă o educaţie pe care puţini o mai au (ajuți femeile să coboare din maşină, vorbești respectuos în societate etc.).

5. Puric este acolo unde trebuie: tot într-o staţie de autobuz, ajută la resuscitarea unui om căzut pe stradă, pînă la venirea lui 112.

6. Puric, ironic, invocă interesele personale.  (“M-au chemat aici să vorbesc nişte tineri frumoşi care vor să reclădească România. Cum poate un Puric să ajute la reclădirea unei Românii sterilizate?” / “Am fost acuzat că m-am îmbogăţit din cărţile mele. În hol, sunt cărţile, duceţi-vă şi îmbogăţiţi-mă!”)

7. Puric desparte Româniile (diferenţele sunt mereu marcate în discurs: avem excelenţa: “a fost un contact de cea mai înaltă calitate”, “tatăl meu politicos” şi, restul, “o Românie a mitocăniei, care nu este a mea”)

8. Puric a fost în preajma unor actori celebri şi-i citează cu intrigile de culise, cu vorbele lor de duh. Dem Rădulescu, George Calboreanu, Radu Beligan, etc.

9. Puric îşi plimbă câinele în parc şi cugetă, stă singur în casa lui şi citeşte, are apetenţă pentru glume deocheate, în limita decenţei. Cel puţin astfel rezultă din spusele sale cu repetiţie. Despre Dulci, câinele, “omul frumos”, “românul superb”, “femeia care-ţi taie respiraţia” şi căreia i te poţi uita în sutien / la fundul ei.

10. În sfârşit, Puric este marele prieten al lui Platon, Cicero, Eminescu, poeţi indieni, serii de cugetători ai Bisericii ortodoxe, pe care-i citează. Toţi sunt “mari”, “gândiri superbe”, “minţi cum astăzi nu se nasc”.

Puriceala. Cu ce m-am molipsit?

Dan Puric spune, pune verdicte, ironizează, citează, conferenţiază. Care-i sensul? Ştiţi cum este, te duci acasă şi te întrebi "cu ce-am rămas?".

1. Sunt un om ales. L-am ascultat pe Dan Puric. Noi, eu şi Puric, suntem elită autentică.

2. Autentică, adică 100% românească. Nu unguri, UE, americani, da, cei care ne înhaţă ţara.

3. Ţara este unică. Aşa îmi spune Dan, aşa cred şi eu, un puric faţă de lumea asta mare. Ţara este ţinta golanilor care ne conduc sau a duşmanilor de la graniţe. Ca ea nu este niciuna pe pământ.

4. Pământul a cunoscut mulţi gânditori, unii cu anecdote, alţii cu filosofie la bază. Sunt cu noi, îi invocăm astăzi, este tradiţia noastră. Suntem aleşi.

5. Suntem aleşi. Ne laudă Dan Puric. Politeţe, ironie, glumă, oameni de bună calitate ai antichităţii. De acord, ni se dă hrană spirituală, firimituri ale unei gândiri naţionaliste.

Puricul te îmbată frumos   

Nu te alegi cu mare lucru de la conferinţa lui Puric. Aceste lucruri le ştiai şi tu. Practic, de la “sunt omul ales” la “suntem aleşi” nu este decât jocul fascinaţiei, un joc în care gândirea critică a publicului este suspendată.

La întrebarea: Unde mi-e capul? Răspunsul este: mi l-a furat Puric.

Publicul lui Dan Puric nu-şi dă seama că se spun, în Palatul Copiilor, lucruri teribile, catastrofice, de fapt. Se fură ţara, oculta te imbecilizează. Fără gândire critică, nu avem tot o imbecilizare? Dar marca Dan Puric. Se numeşte fascinaţie, însă. Rătăceşte minţile în numele unui paradis care nu există şi nici nu va exista. El îi este Apostolul.

TOP 4 antimanipulare:

1. Publicul Palatulului Copiilor nu este unul lipsit de şcoală. Dar, cum este şi firesc, românii lui Puric judecă atât: învăţătura? Nu ne foloseşte la nimic. Alţii sunt la Putere sau în presă, alţii fură, nu? Aceştia, conform puricismului, au ajuns acolo prin joc de interese, conspiraţii. Pe scurt, nu pe merit. Asta-i prejudecată, iar Puric nu face altceva decât s-o întărească.

Care-i soluţia ca să nu te ia valul Puric? De ce să nu fii inteligent, cum Puric însuşi ţi-o cere? Şi să conştientizezi propriile tale nemulţumiri. Dacă ţi-ai şti cu adevărat nemulţumirile, l-ai primi deschis pe Puric în inimă şi minte, dar nu repetându-i prefabricatele confortabile, ci obligându-l chiar pe Puric să iasă din cercul vicios al banalităţilor rostite de atâţia naţionalişti vestiţi (de la interbelicii de dreapta extremă la cei din grupul Vadim Tudor sau dacopaţii). Nu-i aşa, ţi-ar fi de folos învăţătura adormită.

2. Ce-ar fi să-l cauţi pe Puric de citate, dacă tot ai învăţat carte? De aceea ai învăţat carte, ca să nu te ia valul. Aşa ai vedea că Puric citează “după ureche”, aproximativ. După ce ţi-a întărit prejudecăţile, Puric face al doilea pas. A zis Platon, a zis marele călugăr X, a băgat citate din mai ştiu eu ce mare filosof, poet? De fapt, jocul lui este unul pervers. Când le rosteşte numele unora, de fapt, dă semn puricilor din sală să-şi amintească că Dan Puric e Apostolul. Citiţi orice carte de retorică şi veţi vedea asta. Vorbim de un discurs narcisic. Cum zice românul, “bate şaua ca să priceapă iapa”.

3. Dacă am ști cine suntem noi ca oameni, dacă ne-am aminti la ce ne foloseşte învăţătura, Puric ar redeveni dansator, mim. Ne-am dez-păduchea ideologic, ne-am dez-vrăji, iar pe Guru Puric l-am aşeza la locul lui.

4. Finalul este al unui duşman: Internetul. Da, să ne fie model Puric, dar trăim cu un Internet în casă. El ne leagă de toţi puricii lumii, nu-i păcat? Lăsaţi-i şi pe alţii să vă vorbească, fascineze, întărească prejudecăţile. Puric aşa poate fi mare, dacă este comparat. Altă vorbă românească, “dacă chiar te mănâncă, te scarpini”. Scarpină-te! Din 15 martie începe TED, la Cluj.

Articol publicat în ediția din 6 martie 2016 a ziarului Gândul.