2015. Anul trecut am eliminat din lista mea o groază de "prieteni" de Facebook, necunoscuți cu care nu aveam de-a face, ori aliați conjuncturali, ori tipi care înjurau fără motiv.
Acum, voi, prietenii mei, sunteți oameni pe care i-am cunoscut măcar o dată în viață, cu care am afinități de gust, de nivel al spiritului.
Ne cunoaștem, știm ce ne poate pielea, cum se spune. Din punctul ăsta de vedere, în lista mea de Facebook nu-i om pe care să nu-l prețuiesc, sau față de care să n-am o slăbiciune omenească. Și premiul meu "Mulțumesc" de anul trecut dovedește cu prisosință că v-am urmărit și, dece nu, v-am cerut ajutorul.
2016 Vorba lui Teodor Baconschi suntem la fabrica de narcisism. Unii dintre noi sîntem coioți, alții mafioți, ceilalți blajini, unii mai strategi decît alții, alții știu despre facebook mai mult decît noi toți.
Contează, desigur, dar nu-i criteriul pe care vroiam să-l invoc acum.
De aceea, vă propun un lucru simplu. Să facem măcar noi, în grupul nostru, un prim pas spre o dezbatere autentică. Ce-nțeleg prin asta?
1. Să promovăm chestii autentice: reportaje, anchete, oameni, cărți, filme, artă, dar și pisicuțe, căței, etc. Oare nu ne plîngem de fake-uri toată ziua?
2. Să comentăm ARGUMENTAT, nu doar să etichetăm: mișto, incredibil, prost, rău. Să creăm un cod comun de înțelegere a valorilor. Oare nu ne plângem cu toții de nivelul scăzut al televiziunilor, presei scrise?
Nu spun să nu fim nervoși, nevrotici, independenți, inconstanți, oameni, dar, spun eu, să facem un prim pas către o dezbatere autentică, să sacrificăm măcar o postare pe FB pe zi/lună/săptămână, să ne știrbim din prestigiu pentru a aduce și răspunde cu ARGUMENTE a face un prim pas către DEZBATERE.
Da, haideți să fim mai ai dracului decît alții, dacă tot sîntem prieteni.
Asta spun.
Să-i recunoaștem celuilalt valoarea, unde este, chiar dacă poate în trecut a greșit.