Astăzi, am descoperit că s-au alocat bugete speciale de salarii de anul trecut pentru Coldea și Licu, doar soții, care rîvnesc la pozițiile universitare de la SNSPA.

Iată că venirea soțiilor lui Coldea și Licu nu se justifică nici măcar profesional:

"Doamna Monica Licu are Hirsch 0, G. 0, deci citari 0 (are 46 de ani si este conferentiara, deci nu se afla la debutul carierei). In aceeasi situatie de citari 0 este si doamna Dorina Coldea (are 42 de ani). Deci nu se justifica nici argumentul ca au demonstrat prestigiu profesional in domeniul stiintei respective incat sa avem de-a face, cel putin, cu adevarate achizitii in termeni de cercetare si publicatii."

Declarația face part din scrisoarea deschisă a prof. universitar Mihaela Miroiu. Iat-o reprodusă aici:

 

Stimati colegi,

desi nu am legitimitatea statutului de membra in Facultatea de Stiinte Politice, as vrea sa va impartasesc punctul meu de vedere despre situatia semnalata in scrisoare, ca sa nu mai spun de presa:

1. In primul rand, consider scrisoarea semnata de lect. univ. dr. Aurelian Muntean si lect.univ. dr. Bogdan Iancu pe deplin justificata (vedeti mai jos textul)

2. Am venit in aceasta facultate, ca titulara, in 1994. Intre 1997-2001 am fost decana acesteia. Cei din generatia acum matura au venit prin concurs sau au promovat in perioada in care eram decana, departamentul de sociologie a fost creat tot atunci, am initiat scola doctorala de stiinte politice.

SNSPA purta, in opinia publica, stigmatul istoric al asocierii cu Academia Stefan Gheorghiu. Politica de cadre pe care am facut-o la vremea respectiva (si pe care a initiat-o in masura in care a putut, profesorul Ovidiu Trasnea, primul decan), politica urmata de decanii ulteriori: Adrian Miroiu si Cristian Pirvulescu.

"Politica" a fost aceea de a atrage si accepta strict persoane provenite de regula din mediul universitar si de cercetare, fara nicio legatura cu activul PCR si cu securitatea. Pe scurt, oameni liberi.

Nu confund Serviciile secrete cu Securitatea. Dar, fara indoiala, cred ca titularii unui departament civil de stiinte sociale trebuie sa fie oameni fara ingradiri in privinta libertatii lor academice, civice si politice. Cred ca persoanele cu o astfel de apartenenta pot sa predea cursuri in care sunt specializati, in particular, cele de securitate, ca profesori invitati.
3. Poate ca anumite persoane vor cu adevarat sa plece din Servicii fiindca se simt mai apte sa traiasca profesional in mediul academic si ca sunt, in mod dovedit, buni specialisti in domeniul pentru care vor sa renunte la statutul lor profesional actual. Doamna Monica Licu are Hirsch 0, G. 0, deci citari 0 (are 46 de ani si este conferentiara, deci nu se afla la debutul carierei). In aceeasi situatie de citari 0 este si doamna Dorina Coldea (are 42 de ani). Deci nu se justifica nici argumentul ca au demonstrat prestigiu profesional in domeniul stiintei respective incat sa avem de-a face, cel putin, cu adevarate achizitii in termeni de cercetare si publicatii.
4. SNSPA este o institutie de educatie si cercetare care aspira, ca orice universitate care se respecta, sa intre in liga I ca intreg si cu fiecare departament in parte. In acest caz, este vital pentru SNSPA sa selecteze prin concurs si sa promoveze oameni capabili sa o conduca spre acest obiectiv, in cadrul fiecarui departament.

Sperand ca dorinta reprezentantilor acesti institutii este aceea de a-I creste prestigiul, nu de a-l avaria radical, va doresc numai bine tuturor.

Mihaela Miroiu,
Prof. univ.